Blomster fra haven

Vilde blomster fra haven - www.vangelyst.dk

Nogen gange nænner jeg næsten ikke at plukke blomster til at stille indenfor – men i dette vejr, hvor man alligevel ikke er ret meget ude og kan nyde haven, synes jeg det er rart med en frisk buket indenfor, så vi kan få lidt glæde af alle de skønne blomster.

Violfrøstjerne - www.vangelyst.dk

Jeg elsker violfrøstjerner – men af en eller anden grund synes jeg ikke jeg har så mange i haven, som jeg har plantet de sidste par år… måske er jeg kommet til at luge dem væk i foråret eller også er jeg kommet til at grave dem op når jeg har flyttet stauder… Men heldigvis er der da et par stykker endnu.

Blomster fra haven - www.vangelyst.dk

 Jeg skal faktisk snart have efterlyst lidt stauder til et par nye bede jeg er kommet til at lave… Tænker der måske er nogle af mine venner eller naboer som trænger til at få tyndet lidt ud i deres bede 🙂

Vilde blomster fra haven - www.vangelyst.dk

Nu står buketten i forgangen og byder gæster velkommen.

Blomster fra haven - www.vangelyst.dk

I morgen arbejder jeg hjemmefra, så jeg kan være lidt sammen med børnene – især Karl og Alma driller hinanden ret meget, så det er vist meget godt jeg lige er hjemme og at det snart er weekend 🙂

ENGLISH: Here are flowers from my garden. The weather is bad anyway so we don’t go much outside these days and therefore it is nice to have some flowers in the house we can enjoy.

En dejlig weekend

Vi har haft en dejlig weekend! – som som i virkelig dejlig!

I går formiddags kl. 10 hentede jeg min skønne farmor. Hun er mit store forbillede.

Farmor plukker hindbær 2016 - www.vangelyst.dkHun havde som altid lidt forskellige lækkerier, som jeg skulle have med hjem – i går var det solbær til fryseren, marmelade, hjemmelavede kyskager og friskbagte horn med marcipan.

På vej hjem kørte vi forbi et par steder med pluk-selv jordbær, da hun rigtig gerne ville plukke nogle jordbær, men det lykkedes desværre ikke – alle steder havde lukket ned for denne sæson.

Hjemme ved mig var missionen også at få plukket bær – der var både solbær, ribs og hindbær. Min farmor ELSKER at plukke bær og laver alt muligt lækkert ud af dem bagefter. Hun nyder at være ude i naturen og synes det er så dejlig afstressende at gå i stilhed og lytte til fuglene og mærke vinden.

Ribs bærbusk juli 2016 - www.vangelyst.dk

Dagens store højdepunkt var selvfølgelig at se hvor meget det var blevet til – optælling og afvejningen viste 10 pund hindbær, 4 pund solbær, 3 pund ribs og 3 pund rabarber (og sidstnævnte er der stadig mange af).

Midt på dagen fik vi også besøg at Ulriks lillebror og hans to børn og de fandt straks sammen med Alma og drengene og legede sammen.

Farmor plukker ribs 2016 - www.vangelyst.dk

Da vi hen på eftermiddagen var færdige i køkkenhaven og havde siddet i havehuset og fået lune horn til kaffen var farmor klar til at give en hånd med indenfor. Det skal lige siges at hun er 89 år om lidt! Men når hun nu insisterede fik hun lov til at gå i gang med at lægge tøj sammen 🙂 Tror ikke hun havde regnet med at en familie på 5 kan have så meget rent vasketøj – ha ha.

Til aften fik vi hjemmelavet lasagne med frisk oksefars, jeg lige havde hentet fredag aften fra en af naboens ungtyre, der lige var blevet slagtet. Ja – livet på landet er skønt.

Farmor fik selvfølgelig også hindbær, rabarber, nyopgravede kartofler og min egen honning med hjem – og da vi sad i bilen på vej hjem til hende, sagde hun at det havde været den bedste dag længe… Jeg havde det på samme måde!

I dag har vi hygget med sen morgenmad – hvorefter Ulrik og Magnus tog en lang cykeltur mens Alma og jeg ordnede høns og Karl snittede i træ med sin nye kniv fra Sardinien.

Dagens store projekt var, at jeg skulle have gravet af til et nyt bed i haven. I fødselsdagsgave har jeg nemlig fået en stor flot sten med et lille vandspejl, hvor bier og fugle kan slukke tørsten – men mere om det senere.

Alma bager scones - www.vangelyst.dk

Alma og jeg bagte scones til eftermiddagskaffen, hvor min mor kom forbi og til aften har drengene set fodbold mens Alma og jeg på skift har banket hinanden i UNO og Fisk.

Hvor er det dejligt bare at være hjemme og hygge sig og være sammen en hel weekend…

Ferie på Sardinien

Sardinien er virkelig en smuk ø – lange hvide strande, azurblåt hav, små gemte bjergbyer, siesta og sol. Den ligger lige under den franske ø Korsika og er på størrelse med Jylland.

Sardinien arbatax park telis pool - www.vangelyst.dk

Vi er lige kommet hjem fra en dejlig ferie på Sardinien, hvor vi boede på Arbatax Park Telis – som er en del af et stort resort, der ligger på en privat halvø på over 60 hektar!

Stedet er indrettet som en lille landsby, hvor man bor i små hyggelige middelalder huse, der alle ligger op af et bjerg – så man får gået en del på trapper og stejle bakker…. men virkelig hyggeligt.

Sardinien arbatax park palme strand - www.vangelyst.dk

Hotelområdet går fra toppen, hvor husene ligger med flot udsigt – helt ned til stranden med flere små bugter, hvor man kan bade og snorkle. I midten ligger der flere forskellige pools, et par restauranter og barer.

Sardinien arbatax bellavista nature park - www.vangelyst.dk

Midt på den private halvø ligger der en naturpark! Man kan derfor gå lige fra hotellet og ud i naturparken, hvor der er en del forskellige dyr – heste, grise, geder, strudse, ænder, høns, påfugle osv. På resortet er der flere forskellige hoteller og mellem Telis og Borgo (der ligger på hver sin side af naturparken) – går der et lille tog man kan tage, hvis man ikke gider gå.

Vi gik dog en tur op gennem naturparken og så på dyrene, som mere eller mindre gik frit omkring. Hyggede, klappede heste og fodrede strudse med blade og grene. Gik på jagt efter firben og løb fra grisene.

sardinien arbatax park telis - www.vangelyst.dk

Vi brugte selvfølgelig meget af tiden på at slappe af på hotellet, bade i poolen, spille kort og snorkle i det krystalklare hav – men samtidig vil vi også meget gerne ud og se noget.

Vores uge så derfor nogenlunde sådan ud:

Dag #1 slappede vi af og prøvede at lære hotelområdet at kende (det er ca. 10 ha)

Dag #2 tog vi på en lille shoppetur til den lokale by Tortolí som ligger ca. 5 km væk. Sejlede i kajak ved standen og hyggede på hotellet.

Dag #3 lejede vi en gummibåd og tog på sejltur hele dagen til nogle af Europas bedste og mest ufremkommelige strande bl.a. Cala Biriola (prøv og tryk på linket) og Cala Luna. Vi besøgte også grotten Grotta del Fico, som man kun kunne komme ind i via klippesiden mod havet.

Dag #4 gik vi en tur gennem Bellavista Natur Park og videre op til det andet hotel på resortet, som hedder Borgo, hvor vi badede og spiste frokost.

Dag #5 havde jeg fødselsdag – yay! Vi hyggede på hotellet og drengene så fodbold Italien mod Tyskland på storskærm om aftenen.

Dag #6 spillede vi tennis (eller prøvede på det), snorklede en del – hvor vi så flotte fisk mellem klipperne under vandet ud for hotellet. Om aftenen tog vi ind til Tortolí – hvor vi gik en tur og spiste is.

Dag #7 lejede vi to biler sammen med vores venner og kørte til den historiske by Nuoro som ligger inde på øen midt i et bjergområde – derefter videre til den hyggelige fiskerby Cala Gonone med en lækker strand og og en hyggelig lille havn. Til slut kørte vi gennem snoede veje på de mange bjergsider tilbage mod Arbatax.

Jeg vil sikkert skrive lidt mere om vores ferie og oplevelser senere – men her kommer lige først lidt billeder…

Sardinien strand magnus - www.vangelyst.dk

Arbatax park telis - www.vangelyst.dk

sardinien sejltur nina - www.vangelyst.dk

Sardinien sejltur cala luna - www.vangelyst.dk

sardinien Tortoli - www.vangelyst.dk

sardinien Nouro city - www.vangelyst.dk

 

Årets første honninghøst

Honning slyngning 2016 - www.vangelyst.dk

I dag har jeg presset honning sammen med Alma og Karl – og med min onkel, der er en erfaren biavler, på sidelinjen. Vi valgte at presse det, da jeg ikke havde ret mange tavler med honning. Ved at presse det får man foruden honning også en masse nektar og pollen med, som ellers bliver siddende i tavlerne, når man slynger. Nogle siger at det giver en ekstra aromatisk og smagfuld honning – om det er godt eller skidt er nok en smagssag… Så vi må se hvad over-honning-dommeren Ulrik siger, når han smager på det.

Flydende honning - www.vangelyst.dk

Det har ikke været helt uden forhindringer at nå hertil. Jeg havde nemlig lidt problemer i starten af foråret, hvor min dronning forsvandt. Det betød at bierne klogt nok selv lavede en ny dronning, men i det tidlige forår var det lidt usikkert om hun selv ville flyve ud og blive parret og om der overhovedet ville være nogle droner i nærheden til at parre hende.

Derfor fik jeg efter et stykke tid en ny dronning og heldigvis tog de godt imod hende – det har dog alligevel betydet, at der har været lidt uro i bistadet og måske har det også været medvirkende til, at de ikke har lavet helt så meget honning, som jeg havde håbet på.

Men når det så er sagt så er jeg alligevel rigtig glad for den honning, det har givet – ca. 10 kg. er det blevet til.

Karl Alma presser honning - www.vangelyst.dk

Det har også været en fornøjelse at bruge dagen sammen med Alma og Karl, som næsten har lavet mere end mig 🙂 Alma har fyldt i honningpressen og Karl har sørget for at dreje så det blev presset. De har også haft styr på at flytte spande og si og hjulpet med at skolde glas, som står klar til det skal tappes.

Nyslynget honning 2016 - www.vangelyst.dk

Det næste skridt er at lade honningen stå et par dage – derefter røre – og røre igen og så finde ud af hvornår det er det helt rigtige tidspunkt at hælde på glas. Dette er nok det sværeste i processen for en helt ny biavler – hvornår er det rigtige tidspunkt?? Jeg håber det bliver lidt lettere når, man står med det… Ellers må jeg jo lære at mine fejl og få erfaringer til næste gang.

Hjemmelavet honning - www.vangelyst.dk

Nu er det ikke fordi jeg ikke vil slynge min honning, det kommer sikkert til at ske næste år, når der forhåbentlig er en større portion honning.

Når honningen presses på gammeldags vis, bliver den ikke iltet på samme måde som ved slyngning, hvilket nogle mener er en fordel. Det skyldets, at jo mere honningen er udsat for luft under slyngning, jo større er risikoen for dens fine aroma og smagskomponenter går tabt – bl.a. fordi honning let optager vanddamp fra luften – om man kan smage den store forskel i forhold til dette, tror jeg nu ikke.

Til gengæld tror jeg det har en betydning for smagen at presset honning indeholder mere pollen og nektar – hvor alm. slynget honning indeholder ca. 5.000-10.000 pollenkim, indeholder presset honning 75.000-100.000 pollenkim. Det kan give en kraftigere smag og samtidig har bipollen ufattelig mange positive egenskaber – se bare HER. Jeg har også læst at honning med meget pollen menes at have en gavnlig effekt på pollenallergikere, fordi kroppen bliver introduceret for pollenet indefra gennem fordøjelsessystemet.

Biernes verden er spændende og forunderlig – og jeg har meget at lære endnu 🙂

Rababersaft – hjemmelavet, lækkert og nemt

Opskrift på Rabarbersaft med ingefær - www.vangelyst.dk

Hjemmelavet rabarbersaft er noget af det lækreste der findes – dejlig forfriskende og så smager det af sommer og sol.

Min mor lavede altid rabarbergrød da jeg var barn, det smager også virkelig godt og frembringer dejlige minder fra da jeg var barn, bare jeg tænker på det.

Hjemmelavet rabarbersaft - www.vangelyst.dk

Jeg har i mange år kun haft en enkelt lille forkølet rabarberplante og den har nærmest ikke givet noget. Men sidste år tænkte jeg at nu skulle der ske noget, så jeg købte 4-5 planter mere. Jeg skal da også lige love for at der er kommet gang i dem… Jeg tror ikke jeg kommer til at mangle rabarber fremover 🙂

Der findes utallige opskrifter på rabarbersaft på nettet – og min adskiller sig sikkert ikke ret meget fra så mange andre, men her kommer den, så jeg eller mine børn altid kan finde den.

Rabarbersaftmed  vanille - www.vangelyst.dk

Opskrift på hjemmelavet rabarbersaft:

600g rabarber
1L vand
100g honning
100g sukker
1 stang vanille (flækket+korn)
20g ingefær
evt. 2 stjerneanis (inspireret fra valdemarsro.dk – men hvis de skal være en børnevenlig udgave ville jeg undlade).

Rabarberstængler skylles og skæres i stykker og koges i en gryde sammen med de øvrige ingredienser. Det skal ikke koge ret længe – kun til rabarstænglerne er møre.

Saften skal køles af og herefter sis gennem en sigte eller si så vanillekornene kommer med. En rigtig tøse-drik – men drengene var nu også vilde med hjemmelavet rabarbersaft.

Hjemmelavet rabarbersaft - www.vangelyst.dk

Nu tror jeg næste projekt må være at få lavet rabarbergrød – så resten af familien kan smage, hvor lækkert det er.

Nina Jochumsen / Vangelyst

Skruk høne – nu med kyllinger

høns-daggamle-kyllinger

Skrukhønen har fået kyllinger efter kun af have ruget en uge… Det må næsten være som når man er gravid og ønsker at der lige var en der kunne tage et par måneder af graviditeten og gerne en fødsel, så man kan springe frem til øjeblikket, hvor man ligger med en lækker lille baby i armene 🙂

Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre for hønen, fordi jeg har givet hende kyllinger fra rugemaskinen. De daggamle kyllinger klækkede i går – og jeg var lidt spændt på at se, hvordan set ville gå, da hverken hønen eller jeg har prøvet det før – altså det med at  få en høne til at tage imod kyllinger, som hun ikke selv har ruget ud.

Jeg hentede kyllingerne i eftermiddags og har haft dem i en trækasse ind til aften. De har lige lånt varmelampen fra de lidt større kyllinger i stalden 10-15 min en gang i timen, så de ikke skulle blive alt for kolde. Ved 21.30 tiden hentede jeg de andre høns og hanen, som også plejer at bo i hønsehuset, hvor skrukhønen ligger – og satte dem over i et andet hønsehus, så hønemor og kyllinger kunne få fred. Herefter tog jeg handsker på og løftede en lille kylling af gangen ind til hønen. Puffede dem lidt forsigtigt ind under hendes fjer og holdt vejret… Heldigvis lød der små venlige kluk-lyde fra hende og det tolkede jeg som et godt tegn.

https://youtu.be/DluTyfP9RFM

Det er bedst at gøre sidst på dagen hvor hønsene er gået i seng. Man skal prøve at sætte kyllingerne ind under hende bagfra, så hun ikke ser dem inden de ligger under hende. Der var et par stykker, som kom lidt skævt ind og derfor pludselig stod foran hende. Dem blev hun altså sur på, så jeg skyndte mig at puffe dem om bag ved hende. Kan man komme til at tage et par æg med ud hver gang man sætter en kylling ind under, er det en god idé. Man skal lige huske handsker – ikke kun for at kyllingerne ikke skal lugte af mennesker – men mest fordi sådan en skrukhøne kan være ret skrap!

Orpington kyllinger skruk høne - www.vangelyst.dk

Når hun har vænnet sig til kyllingerne er planen at flytte høne og kyllinger ind i stalden, hvor de kan få lidt mere plads, men jeg blev anbefalet at vente til hun havde accepteret kyllingerne på det sted, hvor hun har ligget og ruget på æggene.

Nu krydser jeg bare fingre for at natten går godt og at de alle er i live i morgen tidlig når jeg tjekker igen.

ENGLISH: Today I tried to put newly hatched chicks under my broody hen – it went well. Press “Translate” in the top menu to read the text in English.

Nina Jochumsen / Vangelyst