Quinoa salat med limevinaigrette

Quinoa salat med æble og granatæble - www.vangelyst.dk

Januar måned har stået på lidt sundere valg i forhold til vores kost end vi ellers har haft i en periode. Når man først kommer i gang er det jo ikke fordi det er besværligt eller tager længere tid at tilberede – det er bare et spørgsmål om at bryde sine vaner.

I julegave fik Ulrik bogen “The Grand Tour Cookbook” af Hannah Grant – en bog som er fyldt med lækre sunde opskrifter baseret på det cykelrytterne fik serveret under Tur de France i 2012.

Hannah blev ansat som køkkenchef hos Riis Cykling A/S i 2011, hvor man for alvor begyndte at fokusere på Performance Cooking. Frem til 2009 bestod rytternes kost nemlig hovedsagelig af måltider indtaget på hoteller, hvor der blev lagt mere vægt på kvantitet frem for kvalitet. Det siger nok sig selv at kosten betyder rigtig meget og at man derfor kunne øge rytternes præstation, ved at give den noget ordentlig brændstof.

Bogen handler selvfølgelig om mad – men som Hannah skriver er det ikke bare “bare” mad – det er mad lavet fra bunden, uden hvidt sukker, hvid pasta og færdiglavede saucer og dressinger. Det handler om mad af gode råvarer – friske grøntsager og kød af god kvalitet.

Jeg “kendte” faktisk godt Hannah (inden jeg vidste hun stod bag bogen) fra bloggen Paleohannah – men den eksisterer ikke mere, i stedet kan man besøge hendes hjemmeside: Hannah Grant Cooking eller på Facebook.

Quinoa salat med broccoli - www.vangelyst.dk

Ind til nu er det så kun mig der har brugt kogebogen… men selvfølgelig har hele familien fået glæde af det 🙂 Men mon ikke Ulrik tager revanche, når det nu er hans bog….

I sidste uge fik vi flæskesteg med Quinoa salat og limevinaigrette. Jeg var lidt spændt på at høre børnenes reaktion, når de fandt ud af at der ikke var kartofler og brun sovs!

Men det gik nu meget godt – der var ingen sure miner og alle spiste mit sunde alternativ.

Opskrift på Quinoa salat - www.vangelyst.dk

Inspiration til opskriften på Quinoa salat er selvfølgelig fra The Grand Tour Cookbook – selvom jeg ikke fulgte den helt nøjagtig.

På billedet kan du se hvad der er brugt: broccoli, granatæble og et par friske æbler.

Quinoa skal bare koges efter anvisningen på pakken og så tilsættes de øvrige ingredienser. Broccoli kan enten koges eller svitses på en pande først.

Limevinaigrette med honning- www.vangelyst.dk

Salaten havde jeg vendt i en limevinaigrette – inspiration til opskriften er også fundet i The Grand Tour Cookbook (med lidt tilretninger).

Jeg brugte følgende:

saft fra en lime
2 spsk. honning
1 tsk. soya
1 dl. olivenolie

Det hele piskes sammen og vendes i salaten – som bliver dejlig frisk.

TIP: Frem til d. 14. februar 2016 er der 20% rabat på The Grand Tour Cookbook med rabatkoden GTCBvalentine20 på Hannah’s hjemmeside HER.

Mere sne…

Alma Kirstine vinter 2016 - www.vangelyst.dk

Sikke et fantastisk sne landskab jeg vågnede op til i morges!

Jeg havde meldt mig på hold til træning i fitness centeret allerede kl. 8.30 (det er altså lidt tidliget for mig på en lørdag) – og da jeg så hvor meget sne der var faldet i løbet af natten, fik jeg fart på, så jeg kunne komme lidt før af sted.

Da jeg kom hjem igen var det Almas tur til at komme ud og få sig rørt – hun spiller fodbold en gang i ugen og er rigtig sej til det.

Klakki Islænder vinter 2016 - www.vangelyst.dk

Over middag fik jeg lokket Alma med ud og gå en tur – vejret var mildt – dog manglede vi solen, men den tætte dis gav en helt eventyrlig stemning.

Alma i sne vinter 2016 - www.vangelyst.dk

Der blev gjort mange stop undervejs – vi kiggede efter dyrespor, trillede snebolde, lavede sne-engle, tog billeder, snakkede og pjattede.

Heste vinter 2016 - www.vangelyst.dk

Nina vinter 2016 - www.vangelyst.dk

Senere på eftermiddagen kom min dejlige veninde forbi med en lille “ekstra” julegave til mig – hvor heldig kan man være… Vi snakkede, drak kaffe og gik en tur mere.

Det har været en dejlig dag 🙂

ENGLISH: It has been a lovely day, full of joy and snow – press translate in the top menu to read the text in English. 

Det smukkeste vejr

Livet på landet snevejr 2016 - www.vangelyst.dk

Selvom jeg ikke er meget for kulde og sne – må jeg indrømme at det bare er SMUKT!

Jeg elsker det lyse landskab og den flotte kontrast mellem sne og nøgne træer.

Frost og sne 2016 - www.vangelyst.dk

Se også hvor fint frosten lægger sig som små stikkende torne på de nøgne grene.

Vangelyst vinter og sne 2016

Islænderhest Klakki - www.vangelyst.dk

Her er en der i den grad er skabt til sne og kulde – islænderen Klakki… nu med fuldskæg!

ENGLISH: Even though I don’t like the cold weather – it is so beautiful!

Fantastisk spisested i Rom – La Prosciutteria

God restaurant i Rom Italien med brød og rødvin - www.vangelyst.dk

Da vi var i Rom i efteråret spiste vi på flere fantastiske steder. Et af dem var en lille hyggeligt restaurant med den lækreste mad, genbrugs møbler, vintage og god musik!

Stedet hedder La Prosciutteria og er ikke en traditionel restaurant, de har nemlig ikke bevilling til at servere mad og drikkevarer. Derfor skal man selv dække bord, tage vand fra hanen og hente vin i kælderen. Maden bliver dog flot anrettet på et langt rustik skærebræt – men skal hentes ved kokken.

I loftet hænger pølser og skinker, borde og stole er gamle og slidte (lige min stil –  ha ha) og der er en hyggelig atmosfære.

Sine og co. venter på mad La Prosciutteria - www.vangelyst.dk

Tapas på La Prosciutteria Rastaurant Rom Italien - www.vangelyst.dk

Alle råvarer er friske, økologiske og fremstillet af lokale producenter – og det hele smagte virkelig lækkert!

Ta' selv vand på La Prosciutteria Rom Italien - www.vangelyst.dk

Godt spiststed rom La Prosciutteria - www.vangelyst.dk

Er du til små hyggelige autentiske spisesteder med mad af virkelig god kvalitet er La Prosciutteria bare et sted du må besøge! Det ligger i den gamle bydel Trastevere på Via della Scala 71 i Rom. Der er normalt åbent fra mandag til søndag 11:00-23:30

Se mere på deres hjemmeside her: La Prosciutteria

ENGLISH: When we were in Rome, we found the most fantastic autentich little restaurant in Trastevere. Press “translate” in the top menu to read the text in English.

Paleo burger – med portobellosvampe

Stenalderkost burger - www.vangelyst.dk

Som jeg nævnte mellem jul og nytår har jeg de sidste mange måneder spist for usundt og dyrket for lidt motion. Jeg tror det startede i sommers i forbindelse med renovering af vores køkken, som vi ikke havde i næsten 3 mdr. mens vi byggede om. Det har sat sine spor – og selvom jeg egentlig ikke går ind for nytårsfortsæt – er starten på et nyt år alligevel en god anledning til at hanke lidt op og komme tilbage til de sunde og gode vaner.

Derfor har jeg siden 1. januar strammet op med sund kost og træning. Jeg tilbage i motionscentret, hvor jeg træner puls- og cirkeltræning på hold – og tror min træningsmakker var rigtig glad for at se mig igen 🙂 For kosten betyder det især, at jeg følger stenalderkost principperne mere fast og spiser flere regelmæssige måltider.

Paleo Burger med portobellosvampe - www.vangelyst.dk

Glutenfri burger - www.vangelyst.dk

Det skal helst være let at lave sund mad og enten være noget hele familien gider at spise eller noget jeg let kan tilpasse uden at skulle så og lave to forskellige retter.

Den anden dag fik vi derfor hjemmelavet burger – som ungerne elsker! Ulrik og børnene spiste den med en traditionel burgerbolle – som jeg bare udskiftede med portobellosvampe.

Man kan både stege svampene på en pande eller på en plade i ovnen. Jeg steger dem som regel lige hurtigt på panden ved høj varme. Som tilbehør fik vi aspargesfritter.

Det føles rigtig dejligt at få en masse grønstager og mere lækker og spændende mad!

Kylling med fennikel i stegeso

Opskrift Römertopf stegeso - www.vangelyst.dk

Jeg har længe haft en Römertopf Stegeso stående, som jeg ikke rigtig har fået brugt. Men i går havde jeg bestemt mig for at den skulle på arbejde – med en kylling, fennikel, hvidløg, lime og honning. Havde helt glemt hvor nemt og lækkert det er!

Samtidig en god start på et sundt år med mad efter stenalderkost principperne, som let kan tilpasses hele familien.

Har man ikke en stegeso, kan man også grydestege den i en støbejernsgryde.

OPSKRIFT PÅ KYLLING MED FENNIKEL I STEGESO

Først skal begge halvdele af stegesoen fyldes med vand og stå mindst en halv time. Det passer fint med at man kan tilberede grøntsager og kylling mens den står og trækker vand, som frigives igen når den kommer ind i ovnen.

Ingredienser:

1 kylling
1 stor fennikel
1 lime
3 løg
4 fed hvidløg
4 dl. vand
1 hønse boullionterning
2 spsk honning
1 kvist rosmarin

Først skæres fennikel og 2 løg i både som krydres med salt og peber og brunes på en pande. Mens det ligger på panden laves en marinade til kyllingen af 2 pressede hvidløgsfed, 1 spsk olivenolie, saft fra en halv lime, salt og peber. Med en finger løsner man forsigtigt skindet på brystet og hælder med en teske lidt hvidløgsmarinade ind mellem brystkødet og skindet. det samme gøres på ryggen af kyllingen. Læg et løg og resten af limefrugterne ind i kyllingen og luk den med en kødnål eller lign.

Opskrift med kylling og fennikel - www.vangelyst.dk

Når stegesoen har stået med vand i en halv time tømmes den og fyldes i stedet med de 4 dl. vand, hvori man først har opløst en bullionterning og 2 spsk honning. De brunede grøntsager lægges ned i vandet sammen med 2 fed hvidløg og rosmarin. Til sidst skal kyllingen med i stegesoen oven på grøntsagerne.

Så skal det hele i ovnen – som skal være kold! Stilles det i en varm ovn kan den springe eller knække, da den ikke kan klare alt for store hurtige temperaturændringer.

Hele herligheden skal have ca. 1 ime og 20 min i ovnen ved 200 grader.

Römertopf stegeso med kylling og fennikel - www.vangelyst.dk

Når tiden er gået skal låget fjernes og kyllingen steges yderligere i ca. 10 min. på grill.

Til sidst skal kyllingen skal trække 5-10 min. og mens kan man si grøntsagerne fra og jævne den lækre væske til en sovs med en ganske almindelig meljævning, hvis det ikke skal være 100% paleo.

Serveres sammen med grønstagerne fra stegesoen og bagte rodfrugter eller andre grøntsager – her fik resten af familien også ris til.

Alle kunne lide både kylling og fennikel, selvom jeg var lidt spændt på deres reaktion. Fennikel har nemlig en lidt speciel smag og dufter af lakrids. Karls kommentar til sovsen var: “uhmm – den smager anderledes… på en god måde!” Magnus sagde, at det næsten smagte som sovsen i en “Kina-box”.

Dejligt at lave noget nyt når alle kan lide det 🙂