Inspiration til indretning af forgangen

Jeg er i gang med at indrette forgangen – i hvert fald i mit hoved. Nogen gange er det rart lige at få det samlet – så her er de ting jeg ind til videre har forestillet mig kunne få plads i det nye lyse rum. Men meget kan nå at ændre sig endnu 🙂

Gammelt fransk skolekort - www.vangelyst.dk

Jeg har allerede et stort gammelt fransk skolekort over europa, som jeg helt sikker skal have op og hænge.

Bænk lavet af traller - www.vangelyst.dk

Jeg er ved at overtalt Ulrik til at lave en bænk af traller til mig. Jeg har jo stadig nogen traller liggende som jeg fik i foråret.

Skind til stol eller bænk - www.vangelyst.dk

På bænken havde jeg tænkt mig der kunne ligge et skind.

French Ornament 3022 - Collected Memories - Boråstapeter

Jeg har en rulle tapet med dette skønne mønster, som jeg pønser på at sætte op på en af væggene. Tapetet er fra Borås Tapeter og hedder French Ornament.

ib lauersen harlekin tæppe

Kan ikke helt bestemme mig for om vi skal have et tæppe eller en løber – eller slet ikke noget, men denne fine løber fra Ib Laursen er jeg ret vild med.

Jeg mangler en hattehylde med knager eller noget andet til at hænge jakker på når der kommer gæster. Jeg drømmer om an gammel hattehylde fra et tog eller lign. Håber jeg kan være heldig at finde sådan en 🙂

Ny fordør

vinduesparti-bondehusvinduer

I dag kom vores nye fordør med sidepartier og køkkenvinduet endelig. Fordøren er sammensat af et vinduesparti med bondehusvinduer og en dør i midten, der passer til de øvrige vinduer i huset, som vi skiftede for nogle år tilbage.

Dør og vinduer er fra Rationel – og det er virkelig god kvalitet. Det hele er lavet efter specialmål ligesom resten af vinduerne i huset. Vi har dog haft en lille fejl på et vindue i stuen, hvor malingen begyndte at “boble” lidt flere år efter vi havde sat dem i, men det kom deres servicemand bare ud og lavede med det samme og herefert var der garanti på reparationen også.

FØR:Ny fordør - førbillede

EFTER:Ny fordør efterbilleder

Det er måske en lidt utraditionel fordør og nogen vil nok synes at det er lidt voldsomt – Ulrik skulle vist også lige vænne sig til ideen, da jeg foreslog det, men nu tror jeg har er glad for resultatet.

vinduesparti bondehusvinduer

Ideen var at få så meget lys ind i forgangen som muligt, samtidig med at udnytte husets oprindelige udformning med åbningen i muren. Da vi flyttede ind for mange år siden, var indgangen nemlig en stor vognport med en dobbelt trædør –  som vi dog valgte at lukke med en mindre dør og et vindue. Dengang var der ikke råd til at gå ud og købe det vi helst ville have – så vi fandt et brugt vindue og en dør nogen havde bestilt i forkert mål. Det har fungeret fint – men jeg har aldrig været rigtig glad for det. Det er jeg dog sikker på jeg bliver nu 🙂

I morgen bliver køkkenvinduet sat i – og så kan vi komme videre med køkkenet indenfor. Det bliver dejligt.

ENGLISH: Our new door and kitchen window. Press “translate” in the top menu to read the text in English.

Friske forsyninger fra køkkenhaven

Hjemmedyrkede grøntsager fra køkkenhaven

Det er så lækkert at kunne gå ud i køkkenhaven og hente friske forsyninger! Her er dagens fangst fra i går – der er bl.a. gulerødder, bønner, tomater, kartofler og løg – foruden en masse rødbeder og squash. Og så selvfølgelig æg fra hønsegården…

Alma i køkkenhaven

Alma elsker at komme med ud og plukke og grave og viser stolt alle de lækre sager frem.

Men jeg må indrømme at vi ikke helt har fået udnyttet alle de lækre grøntsager så godt i år, da vi ikke har haft noget køkken de sidste par måneder. Komfuret har været sat til on/off og ellers har vi selvfølgelig grillen, hvor jeg har lavet mange spændende sager, som jeg normalt ikke plejer at lave på grillen. Det kan sagtens lade sig gøre, men ind imellem er det bare lidt besværligt med rengøring af grøntsager i stalden, anretning i havehuset, opvask på badeværelset osv.

Heldigvis er der kun halvanden uge til alle køkkenelementer bliver leveret og i morgen kommer vores køkkenvindue og indgangsparti – det bliver så godt!

Høns i køkkengaven

Tilbage til køkkenhaven – her holder Amerikanerne også til. De har fundet ud af at de kan komme over hegnet (der vel og mærke er ca. 2 m højt) ved at hoppe op på taget af hønsehuset og derefter videre op på kanten af hegnet! Så kom ikke og sig at høns er dumme… De er også altid meget nysgerrige og følger mig lige i hælene, når jeg er udenfor. Heldigvis spiser de ikke grøntsager og bær i køkkenhaven, men nøjes med at grave efter orme og insekter.

Portræt af Alma

Lige et billede af Alma – der var lige rigelig meget lys – men det er jo med at benytte sig af lejligheden når der endelig er en model.

Grøntsager fra køkkenhaven

Bønnerne er forresten nogen jeg har byttet mig til, da jeg i foråret var ude og købe en stor flot sort Orpington høne, der hedder Sonja! Damen der solgte den havde ikke byttepenge nok da jeg skulle betale – så fik jeg nogle bønne-planter med i stedet for. Det var en god handel 🙂

Stjerneskud

Fotografering af stjernehimmel-mælkevejen - www.vangelyst.dk

Exif: f / 3,5 – Iso: 1600 – 25 sek. – 18mm
Udstyr: Nikon D5200 – Nikon 18-55mm f / 3.5-5.6

Jeg elsker at være sent oppe og gå en tur udenfor om natten – det er så fantastisk at føle en mild brise, dufte hyhøstet halm og lytte til raslende blade i træerne. Det er endnu mere fantastisk, når himlen er oplyst af blinkende stjernerne. Når man kigger op i det uendelige, og alligevel bliver mindet om hvor kort livet er, og hvor meget vi skal huske at sætte pris på hinanden og de små ting i livet.

I sidste uge var der de mest fantastiske stjerneskud på himlen. Jeg har egentlig aldrig oplevet stjerneskud før. Har nok ikke lige været tålmodig nok eller bare ikke været ude på det rigtige tidspunkt.

Men i sidste uge kunne man slet ikke undgå at se stjerneskud, hvis man bare lige gad kigge op mod himlen i et par minutter.

Den første nat lå jeg ude på solvognen på terrassen i et par timer godt pakket ind tæpper og kiggede op på himlen. Smilede for mig selv hver gang jeg så et stjerneskud fare hen over himlen og aftalte med mig selv, at jeg bare lige skulle se et stjerneskud mere, så gik jeg i seng… Det sagde jeg til mig selv mange gange, så det blev altså lidt sent 🙂

Natten til torsdag var der igen den flotteste stjernehimmel, så jeg besluttede mig for at tage kameraet med ud og forsøger at fotografere stjernerne og Mælkevejen, hvilket jeg aldrig har prøvet før. Det er kun månen jeg har fotograferet om natten. Det var ikke let – men med det udstyr, jeg har (Nikon D5200) – Jeg er faktisk ret godt tilfreds. Lidt redigering efterfølgende hjælper også på det.

Jeg skal helt sikkert ud og øve mig igen når der igen er stjerne at se på himlen.

Lidt info om fotografering af stjerner:

Man skal finde et sted, hvor der ikke er nogen lysforurening fra gadelygter, lysskilte osv. Man skal derfor gerne ud på landet… Månen skal heller ikke være fremme, da den også kan give for meget lys.

Man skal bruge et stativ og en fjernudløser eller timeren på kameraet. 

Brug et vidvinkelobjektiv eller et objektiv med en kort brændvidde gerne mellem 14-18 mm. På den måde får man mere af nattehimlen med og kan bruge en lidt længere lukketid.

Vælg objektivets laveste blændetal, så der kommer så meget lys ind som muligt.

Fokuser manuelt på ’uendelig’. Især med zoomobjektiver kan det være lidt svært at få stjernerne skarpe – så man må prøve sig lidt frem. For mig virker det at sætte fokus til uendeligt (ikon med en sløjfe på mange objektiver) og så skrue lidt tilbage igen (meget lidt).

Skru ISO-værdien så højt op, som kameraet kan håndtere, uden at lave for meget støj (grynet foto).

Til sidst skal man vælge den rette lukketid, der som hovedregel er mellem 25-30 sek. Det er dog også afhængig af hvilket kamera man har – og hvilket objektiv man bruger. Jeg har derfor som nybegynder downloadet en app til min telefon, der hedder “Dark Skies”. Her kan man hurtigt indtaste hvilket udstyr man bruger og derefter få den anbefalede lukketid. Grunden til at man ikke må få for lang lukketid er, at så kommer der star star trails – dvs. hvor stjernerne løber pga. jordens rotation.

Når man så har taget en masse billeder skal de redigeres – eller fremkaldes. Jeg fotograferer altid i RAW, for så kan man fremkalde mange af de detaljer, der ligger i billedet – men som ikke er synlig ved første øjekast.

Her er et godt link med tips til fotografering af stjerner og stjerneskud – og her er et link til redigering af Mælkevejen i Photoshop.

Gode råd om Aronia

Tips om aronia - www.vangelyst.dk

Aronia er ikke det mest lette bær at bruge i madlavningen, da de er lidt sure og bitre, men da jeg var på høstmarked sidste år i Geografisk Have, smagte jeg den mest fantastiske krydderkage med aronia – sød, svampet og lækker!

Det var en ældre mand, som havde dyrket Aronia i mange år, der stod ved standen og solgte produkter med Aronia – han gav mig to simple råd:

  • Frys altid Aronia bær inden de skal bruges (så bliver bærene sødere)
  • Opvarm aldrig Aronia til mere end 80 grader (Aronia må ikke koge)

Aronia bær - www.vangelyst.dk

Lige nu ser mine aronia buske sådan her ud! Der kommer lige så mange bær som der plejer – måske endda flere… Grenene hænger i hvert fald godt ned tynget af de mange klaser med bær.

Walther hundeportræt - www.vangelyst.dk

Det er lidt forskelligt hvornår aronia er modne alt efter hvilken sort og vejret. Vores plejer at være klar sidst i august eller starten af september – men i år kunne jeg godt forestille mig det bliver noget senere. Så vi må vente lidt endnu.

Aronia kan i øvrigt også spises rå, da de ikke stoffer, der danner blåsyre som f.eks hyld.

ENGLISH: Some good advice regarding chocheberry – press “translate” in the top menu to read the text in English

Blåbærsalat

Lækker blåbærsalat - www.vangelyst.dk

Lige nu bugner et par af mine blåbærbuske i køkkenhaven med bær. Jeg tror aldrig der har været så mange blåbær på før. Desværre er der også en busk som nærmest ikke har et eneste blåbær og en sidste busk som er gået helt ud…

Inden længe er de modne og klar til at blive plukket og så skal jeg bruge dem til at strø hen over min morgenmad som du kan se HER – eller til en lækker salat med Blåbær.

Opskrift på blåbærsalat - www.vangelyst.dk

Det er vel næppe en opskrift, der kræver nærmere forklaring – man tager bare de grøntsager man lige har eller godt kan lide og laver en salat. Til sidst drysses de solmodne blåbær ud over og giver en dejlig frisk og sød smag til det grønne.

Det smager dejligt og ser smukt ud.

Blåbærsalat - www.vangelyst.dk

Så nu håber jeg bare på lidt mere sol og varme, så mine blåbær kan blive modne.

Og apropos blåbær så er det måske ikke de rigtige blåbær, som er blå inden i men i stedet mosebøllebær eller amerikanske blåbær. Det skal jeg lige have tjekket når jeg får dem plukket.