Brombær fra skoven og besøg i Claus Dalby’s Have

opskrift vilde skov brombær - www.vangelyst.dk

Jeg nåede endelig i skoven i weekenden efter vilde brombær og der var faktisk overraskende mange. Jeg nåede at plukke ca. 1,5 kg. på knap en time – det lyder måske ikke af så meget, men taget i betragtning at man i skoven nærmest må klatre rundt for at fat på dem og der ind imellem er et stykke mellem planterne – så er jeg godt tilfreds.

opskrift vilde skov brombær - www.vangelyst.dk

Som sagt havde jeg kun lige en lille times tid til overs lørdag eftermiddag, hvor jeg hurtigt smuttede af sted – den første del af dagen gik nemlig med at køre til fodboldkamp, rengøring, besøg af en af Alma’s klassekammerater – og til sidst stor dobbelt fødselsdag hos min bror og svigerinde – og sikke en fantastisk fest!

Det betød så også at vi kom ret sent i seng!! Det kunne altså godt mærkes, da jeg stod op næste formiddag… Søndag stod nemlig på besøg i Claus Dalby’s fantastiske have!

Måske var det pga. søvnmangel at jeg ikke var kommet helt op i gear inden jeg kørte hjemmefra og derfor kom af sted uden batteri til mit kamera!!! Hvilken katastrofe – jeg blev godt nok ked af det da jeg fandt ud af det…

Heldigvis mødte jeg en rigtig flink fyr med et Nikon kamera og overvandt mig selv til at spørge ham om han måske ville låne mig sit batteri når han var færdig med at tage billeder (for bliver man nogensinde det?) – han sagde heldigvis ja med det samme! Bagefter talte vi lidt sammen og han var bare så flink – han hedder Mathias Emil og har bloggen En Ydmyg Have – det et en super lækker og inspirerende blog! Tjek den lige ud HER, hvis du ikke allerede kender den.

Billeder fra mit besøg i Claus Dalby’s have kommer snart 🙂

Syltede agurker med hvidløg og ingefær + dejlige minder

syltede agurker hvidløg ingefær - www.vangelyst.dk

Duften af syltede agurker minder mig om min dejlige farmor – jeg kan stadig se hende stå i det lille bitte køkken foran vinduet, hvor hun kunne fremtrylle den lækreste hjemmelavede mad helt fra bunden til uendelig mange gæster – det kan hun i øvrigt stadig 🙂

Så da jeg den anden aften begyndte at lave syltede agurker, blev jeg lige sat 30 år tilbage i tiden og befandt mig lige pludselig hjemme hos min farmor og farfar, hvor vi spiste frokost i solen på terrassen, legede gemme i kælderen og plukkede stikkelsbær bagerst i haven. Hvor er det dejligt at have sådan nogen dyrbare minder at tænke tilbage på – og sjovt hvordan en duft eller oplevelse kan genkalde dem, uden man er forberet på det.

syltede agurker hvidløg ingefær - www.vangelyst.dk

Nå – men årsagen til at jeg syltede den anden dag skyldes, at jeg ikke har været alt for heldig med mine agurker i år. Jeg såede nemlig ret mange frø i foråret, som skulle blive til flotte, velsmagende agurker. Der kom også rigtig mange fine planter – men jeg har måske ikke fået nærstuderet pakken med frø godt nok, for de agurker der er kommet på planterne, er store tykke agurker, med mange kerner og “pigge” på ydersiden – og nogen af dem mere eller mindre deforme….

syltede agurker hvidløg ingefær - www.vangelyst.dk

Jeg fandt inspiration til opskriften på isabellas.dk – og du kan se den opskrift jeg tog udgangspunkt i HER. Nok ikke helt den udgave min farmor laver 🙂

Opskrift på syltede agurker:

500 g squash, asier eller drueagurker – mine hedder “slangeagurker”
2 spsk groft salt
10 fed hvidløg
lidt citron verbena (eller citronmelisse)
200 g ingefær
½ l hvidvinseddike (jeg lavede et glas med alm. hvidvinseddike og et glas med fransk æblecidereddike fra Urtekram)
200 g økologisk rørsukker
1 spsk blandede peberkorn

syltede agurker hvidløg ingefær - www.vangelyst.dk

Sådan gør du:
Squash eller agurker skylles og flækkes på langs hvorefter frøkernerne skrabes ud med en ske. Skær agurkerne i skiver og læg dem i en skål sammen med salt og lad det trække i en times tid.

Imens kan man klargøre glas ved at skolde dem og evt. skylle dem i atamon. Eddiken koges op sammen med rørsukker og peber.

Når agurkerne er færdige med at trække skal de skylles i koldt vand og hældes på glas sammen med Ingefær og hvidløg, der er skåret i skiver eller stykker – og til sidst hældes den varme eddike over. Glassene lukkes med det samme og iflg. opskriften på Isabellas.dk skal de opbevares mørkt og køligt i ca. 1 måned før brug.

syltede agurker hvidløg ingefær - www.vangelyst.dk

Nu venter vi bare tålmodigt på at smage på de syltede agurker… Måske sammen med en frisk hjemmelavet leverpostej.

Hønse-status…

Orpington høns tværstribede

Det er ved at være et stykke tid siden jeg fortalte om, at vi havde fået nye høns – efter de gamle desværre blev taget af ræven i foråret… De nye høns er af racen Orpington og farven kaldes tværstribet. De er utrolig rolige og selvom de ellers normalt ikke går ude i haven, kommer de hen når jeg sætter mig ned og jeg kan sagtens tage dem op selvom de går frit.

Orpington høns tværstribede - www.vangelyst.dk

Vi har stadig de to haner og ind til videre går det fint, så vi ser lige tiden an og håber de kan blive ved med at enes. De er så tamme så jeg nænner næsten ikke at skille mig af med en af dem.

Orpington høns tværstribede - www.vangelyst.dk

De to mørke er høns – er et par unge damer, som snart gerne skulle begynde at lægge nogen æg! Men det lader vente på dig… Nu er de omkring 25 uger gamle som skulle være det tidspunkt, hvor man kan forvente de første æg – hvis man er heldig.

Orpington høns tværstribede - www.vangelyst.dk Orpington høns tværstribede - www.vangelyst.dk

Og så ikke mere fotografering – vel? 🙂

Det er nu hyggeligt med høns – jeg er så glad for dem. Det har været rigtig godt at få nogle unge høns, som har været lette at få tamme og Orpington racen er både rolig, nysgerrig og flot synes jeg. Nu venter vi bare på æg…

ENGLISH: Here’s a little status on our chickens. I really love these little creatures – they have so much personality, they are tame, curious and beautiful. Press TRANSLATE in the top menu to read the text in English. 

Nu skal der snart plukkes Aronia

Aronia surbær buske - www.vangelyst.dk

Jeg kan vist allerede godt begynde at plukke mine aronia – selvom der er noget tidligere end det plejer at være. Sidste år plukkede vi dem i starten af september – og det var endda lidt tidligere end de forrige år – læs mere HER.

Aronia surbær buske 2014 - www.vangelyst.dk

Som du kan se på billedet hænger nogle af grenene efterhånden ret langt nede ved jorden med store klaser af bær.

Jeg smagte på dem i går og de er faktisk ikke så tørre og bitre i smagen, som de plejer at være. Måske er det den tørre sommer og de mange solskinstimer, der har gjort at smagen er lidt anderledes? Hvis jeg havde lidt mere forstand på det ville jeg måske kunne finde ud af at det også har noget med sukkerindholdet i bærene at gøre – lidt som med druer. Efterhånden som de modnes, bliver indholdet af syre mindre og sukkerindholdet stiger. Sådan er det måske også med aronia? – men ind til videre smager jeg mig frem – og jeg tror i hvert fald snart mine skal plukkes 🙂

Tip: Frysning af bær eller saft reducerer bitterstoffer i f.eks. slåen og Aronia. 

ENGLISH: It’s been a long and warm summer – so my chokeberries are ready to be picked 🙂

Blomkålssalat med blommer og blåbær

Blomkålssalat med blommer - www.vangelyst.dk

Det er ved at være længe siden jeg har blogget om paleo og sunde opskrifter.

Det er ikke fordi jeg ikke spiser efter paleo-principperne mere – for det gør jeg. Måske ikke helt så striks som tidligere – men til hverdag undgår jeg stadig helst mælkeprodukter, pasta, mel og andre kornprodukter.

Samtidig er der så mange andre gode bloggere, der skriver om stenalderkost – og der er jo ingen grund til at kopiere hinanden. Jeg har heller ikke selv brug for at følge specielle opskrifter så meget som i starten – efterhånden har jeg nemlig fundet en del grundopskrifter, der sidder på rygraden – og ellers spiser jeg faktisk meget det samme som resten af familien 🙂

Noget af det jeg spiser en del af er salat – både til frokost og til aften. Nogen gange er det dog rart med lidt nyt, så det ikke bare er det samme – iceberg, agurk, tomat, peberfrugt og måske lidt avokado, hvis det skal være vildt!! Jeps – sådan ender altså tit for mig…

Der skal faktisk ikke så meget til – det gælder vist bare om lige at være lidt kreativ ind imellem, så man ikke bliver træt af at køre i det samme og det samme.

Blomkålssalat med blommer - www.vangelyst.dk

Så her er inspiration til en lækker blomkålssalat med blommer og blåbær. Jeg lavede den selv til aftensmad i dag og både Ulrik og drengene godkendte 🙂

Det skal du bruge:

1 blomkål – koges 2 min. eller dampes
2 blommer – skæres i kvarte
1 håndfuld blåbær
lidt mandler – brunes på en stegepande og hakkes
evt. 1 pk. frisk mozzarella (ikke paleo) – smuldres i salaten
avokadoolie eller en anden god olie
frisk oregano

Den kan både spises som kold salat eller lun – hvis du blander det hele sammen mens blomkålsbuketterne er varme.

Blomkålssalat med blommer - www.vangelyst.dk

ENGLISH: Inspiration for a fresh and delicious salad. Press transtale in the top menu to read the text in English.

Løg i lange baner – eller fletninger

løg høst 2014 - www.vangelyst.dk

En af de ting der er lykkedes ret godt for mig i år er løg! Næsten ingen orm og næsten alle er vokset godt og kun nogle få er gået i stok. Dem der er gået i stok har til gengæld haft store flotte blomster!

Planteskilt køkkenhaven - www.vangelyst.dk

Alma lavede i foråret dette fine skilt til mig, som har stået i køkkenhaven mellem rækkerne af løg – det er jo rart at have styr sagerne 🙂

løg klar til at blive flettet - www.vangelyst.dk

I løbet af ugen har jeg taget dem op af jorden i køkkenhaven og haft dem liggende til tørre.

Flettede løg - www.vangelyst.dk

I går blev de flettet og nu hænger de til tørre i drivhuset. Det er rigtig let at flette dem – og ret dekorativt synes jeg. Hvis du vil se hvordan så kig forbi TV Midt-vest haveprogram fra Fru Petersens Have, hvor Anette viser hvordan (det er i slutningen af det lange program – direkte link HER – eller se link til begge programmer HER).

Flettede løg - www.vangelyst.dk

ENGLISH: This week I harvested my onions and had them lying out to dry in the sun. Yesterday I tied them in braids and now they hang out to dry further in the greenhouse.