Det kribler for at komme i gang…

arbejde køkkenhave www.vangelst.dk

Lige nu kan jeg mærke at det er begyndt at krible lidt for at komme i gang i køkkenhaven.

Sidste år fik jeg jo lavet min egen køkkenhave. Ude på marken… Vi har endda talt om at den skal udvides lidt i år – men går lige og venter på at Ulrik skal være i rigtig godt humør. Hegnet skal nemlig rykkes for at det skal kunne lade sig gøre – og det kræver en stærk mand der kan grave stolper op og ned igen… Mon han er ved at være træt af mig?

økologiske gulerødder zinkspand køkkenhave

Jeg har også gjort mig nogle erfaringer – der er nogle grøntsager jeg ikke vil have og så er der andet som jeg skal have endnu mere af. Gulerødder og rødbeder – dem skal jeg have mange flere af. Jeg vil også prøve med kål igen i år – men denne gang skal jeg have noget insektnet over, så det hele ikke bliver ædt af kållarver! Det hele stod så flot lige ind til køkkenhaven nærmest blev invaderet af kållarver over en nat. Jeg gik troligt i flere uger og pillede larverne af – og hvidkålene overlevede (jeg har faktisk stadig nogle liggende i stalden) – men blomkålene bukkede under…

arbejde køkkenhave Maxine

Jeg skal have jordbær i højbede der skal laves af pallerammer – det er et lille projekt jeg glæder mig til at komme i gang med.

Radiser springer jeg over i år – de er ellers super lette at dyrke, men det er kun mig der spiser dem. Det samme gælder for rucolasalat – det skal jeg kun have en lille smule af.

Til gengæld skal vi have kartofler i år – jeg spiser dem godt nok ikke selv – men Ulrik og børnene vil rigtig gerne have friske kartofler, så det bliver vi nødt til.

Så er der jo også dejligt at vi har hestene – der blev nemlig allerede spredt hestemøg ud i køkkenhaven i efteråret – eller rettere muld, men stadig fuld af krudt, så grøntsagerne rigtig kan vokse. Man skal passe lidt på med at sprede hestemøg i foråret – klumper af gødning med høj næringskoncentration kan give svidninger af planterødderne. Til gengæld kan man sprede lidt møg mellem rækkerne og bruge det som jorddække. Det vil også trække ned i jorden og gøde den.

Jeg må vist hellere få lavet en plan over køkkenhaven og få overtalt Ulrik til at udvide 🙂

økologiske rødbeder løg køkkenhave

ENGLISH: I can’t wait to get started in the vegetable garden – but I have a space problem and therefore I’m waiting for my husband to be in a good mood so he will help me expand. I wonder if he’s getting tired of me?

Nina Jochumsen / Vangelyst

Søndagsmorgenmad, træning og rødbedejuice

rødbedejuice opskrift www.vangelyst.dk

Min søndag morgen startede med de velkendte paleo proteinpandekager (du kan se opskriften HER), the og et stort glas rødbedejuice. Min rødbedejuice består i øjeblikket af 2 stk. mellemstore rødbeder og et æble – nemt og det smager dejligt.

Resten af dagen har stået på oprydning udenfor og flere køreture til genbrugspladsen (hvor kommer alt det skrammel dog fra??) – samt rengøring og oprydning indenfor – kender I det?

rødbedejuice paleo morgenmad

Til frokost drak jeg mere rødbedejuice i håb om at det kunne give mig lidt ekstra energi… Selvom jeg træner næsten hver dag, er det nemlig over et halvt år siden, jeg sidst har været til Easy Line Move – som ud over interval- og pulstræning ved maskiner og stepbænke også indeholder bevægelse (deraf “move”) med løb på løbebånd, cykling, stepmaskine og romaskine – og det hold havde jeg altså meldt mig på i eftermiddags…

Ved dog ikke om rødbedejuicen hjalp mig så meget i dag – synes det var i hvert fald vildt hårdt! Men måske havde det været endnu hårdere, hvis jeg ikke var blevet tanket op – hvem ved?

Nu er jeg ret brugt i hele kroppen og har lige set Arvingerne – så må jeg vist hellere prøve at komme lidt tidligere i seng for en gangs skyld 🙂

ENGLISH: My breakfast today – paleo pancakes, tea and beetroot juice. Press “translate” in the top menu to read more.

Nina Jochumsen / Vangelyst

DIY // Skal jeg male det gamle franske langbord?

Lige nu overvejer jeg ret kraftigt om jeg skal male understellet på vores gamle franske spisebord hvidt og slibe bordpladen ned (den skal stadig være træfarvet)… Jeg forestiller mig at det kan komme til at se sådan ud:

fransk langbord hvidmalet

spisebord hvidmalet vangelyst

1. spisebord HER / 2. spisebord HER

ENGLISH: Right now I am thinking of painting our dining table white except for the tabletop. I imagine it could look like the tables on the pictures above.

Nina Jochumsen / Vangelyst

Havehuset – nu med fast bund

20140215-232606.jpg

Ulrik har haft travlt i havehuset i sidste uge hvor det meste af et par fridage er blevet brugt på at køre jord ud og derefter sand ind for til sidst at lægge fliser i vores lille havehus.

Han har også spartlet gipspladerne og renset gamle gulvbrædder som skal lægges oven på fliserne når sandet engang er tørt.

På det nederste stykke af væggene, hvor man kan se det grønne plastic, skal der være lodrette træbrædder – og til sidst skal det hele males hvidt… også vinduerne.

Glæder mig helt vildt til sommer hvor det forhåbentlig et færdigt… Der er stadig et stykke vej endnu – selvom vi allerede er kommet langt, når man ser på billederne nedenfor.

20140215-233102.jpg

20140215-233231.jpg

Jeg har også allerede været i gang med at finde genbrugsmøbler til huset – faktisk tror jeg allerede jeg har hvad der skal bruges – sofa i flet, der kan trækkes ud til sovesofa, gammelt fint spisebord med udtræk, spisebordsstole, lysekrone og diverse nips… Nu skal vejret bare blive lidt bedre, så jeg kan stå udenfor og male.

ENGLISH: Now we have got some kind of floor in the garden house. Next step is that there will come wooden planks over the tiles as soon as the sand on the tiles is dry. Cannot wait until summer where the house hopefully will be finished. I have already found many second hand furnitures for the gardenhouse – a sofa, an old fine dining table and chairs, a chandelier and other small knickknacks. Now I am only waiting for some good weather so I can stand outside and paint the furnitures…

Nina Jochumsen / Vangelyst

Samer armbånd – pure love

samer armbånd christine fris jakobsen

Elsker mine samer armbånd – lavet af Christine Friis Jakobsen, som jeg fik i julegave af min dejlige moster! De er både smukke at se på og så er de lavet i noget virkelig lækkert materiale – det blødeste læder af lammenappa og håndlavede knapper af rensdyrhorn.

samisk armbånd christine fris jakobsen

Samtidig passer de perfekt til mit læderarmbånd med charms fra Svane & Lührs, som jeg næsten altid går med.

samer armbånd vangelyst

Christine har fundet inspiration til samer armbåndene fra samerfolket, som gennem årtier har fremstillet smykker lavet af rensdyrskind og tintråd. Tintråden, som bruges til smykkerne, er legeret med sølv og er nikkel- og blyfri. Desuden er den spundet meget tæt, hvilket gør den smukkere og mere holdbar.

Både historien bag – og det faktum at hvert enkelt armbånd er håndlavet, får mig bare til at holde endnu mere af dem!

Jeg har stadig det store brede samerarmbånd (som du kan se her) på ønskesedlen. Ved altså ikke om jeg kan vente heeelt til min fødselsdag… 🙂

ENGLISH: For Christmas I got these beautiful Sami bracelets – handmade by the Danish girl Christine friis Jakobsen. I love that they are made from the softest lamb nappa leather and handmade buttons of reindeer horn. You can see all Christine’s products here.

Nina Jochumsen / Vangelyst

Stenalderboller med grøntsager og græskarkerner – paleo madboller

Sunde paleo boller gulerødder kerner www.vangelyst.dk

Nogen gange kan det være meget rart at få noget der minder om brød – jeg bruger tit stenalderboller som tilbehør til aftensmad eller frokost.

Det dejlige ved stanalderboller og steanlderbrød er, at det ikke skal hæve – man kan bare mixe det hele sammen og så i ovnen – dejlig nemt!

sunde paleo boller gulerødder kerner www.vangelyst.dk

Jeg lavede den anden dag disse paleo boller med grøntsager og græskarkerner, som er fantastiske som tilbehør til aftensmad – som frokostbolle eller sandwich med salat og pålæg.

Opskrift på stenalderboller:

100 g revet æble
50 g revet gulerod
1 lille banan
2 spsk. loppefrøskaller (HUSK)
2 æg
50 g græskarkerner
50 g mandelmel

Først piskes æg sammen og bananen moses – så hældes de andre ingredienser i en skål og det hele blandes sammen. Dejen skal være så fast at man kan sætte bollerne på en bageplade med en ske. Jeg lavede 8 små boller – men man kunne nok nøjes med 6 lidt større.

I ovnen med dem i ca. 20-30 min. ved. 160 grader – eller til de er nok 🙂

De kan sagtens ligge et par dage i køleskabet – eller du kan fryse dem og tage en op til madpakken eller som mellemmåltid.

sunde stenalderboller gulerødder æbler www.vangelyst.dk

ENGLISH: even though I don’t eat flour and milk – it’s sometimes nice to have something similar to bread. A couple of days ago I made these paleo buns. To see the recipe press “translate” in the top menu.

Nina Jochumsen / Vangelyst